Software
Zonder software geen toegang tot hardware
Software of programmatuur is een geheel van computerprogramma's met bijbehorende data, die bewerkingen en taken uitvoeren. Naast toepassingen voor mainframes, personal computers en spelcomputers, bevatten ook televisies, telefoons, telefooncentrales, auto's en machines sinds de jaren zeventig steeds vaker embedded software. Ook apps op een smartphone of tablet worden software genoemd. (wiki)
Uitleg software
Het begrip "software" komt uit het Engels en is de tegenhanger van hardware (apparatuur), waarmee alle "tastbare" apparatuur wordt bedoeld. Het onderscheid tussen software en hardware is niet altijd eenduidig aan te geven. Ter wille van betere prestaties worden sommige functies in hardware geïmplementeerd, die evengoed in de vorm van software gerealiseerd kunnen worden. Bovendien zijn er tussenvormen, zoals firmware, software die in hardware is vastgelegd.
Systeemsoftware wordt ook wel een besturingssysteem genoemd, met als bekende voorbeelden Windows, Mac OS en Linux. Dit zijn programma's die nodig zijn voor het functioneren van het computer systeem, met meerdere programma's om bestanden te bewerken; kopiëren, verwijderen, mappen aan te maken en de inhoud van een bestandssysteem zichtbaar te maken.
Speciale software
Naast Windows en Mac of Linux bestaan er meer besturing systemen. Op basis van Linux zijn er honderden verschillende besturing systemen, kortweg OS genaamd (operating systems).Deze OS's bestaan met hele specifieke functies; zo is er een OS wat alleen maar zorgt voor het up- of downloaden van data (: Filezilla) Of het maken van een complete kopie van je besturingssysteem of data (: Clonezilla) Er zijn hele specifieke besturing systemen met specifieke taken; of specifieke benaderingen, zo is er ook een OS wat zich puur bezig houdt met het testen of kraken van wifi wachtwoorden (: Kali) of het veilig bladeren langs de vele internet pagina's zonder dat er iets bewaard of opgeslagen wordt. (: Tails) Dit soort besturing systemen zijn niet eenvoudig te gebruiken, men dient eerst te begrijpen hoe het werkt en wat het precies doet. Linux, afgeleid van Unix (: Het eerste portable besturing systeem, geschreven in C ) is een open source OS, zeer veelzijdig wat zich leent tot hele specifieke taken en toepassingen. Ubuntu is een van de meest bekende Linux variant, Maar er zijn er heel veel meer. Het open source karakter ervan maakt het mogelijk dat iedereen met verstand van zaken een eigen versie kan ontwikkelen.